Faqs
1. Wanneer doe ik er goed aan het leidingwater te ontharden ?
2. Heeft natrium een nadelige invloed op onze gezondheid ?
3. Is waterontharding wettelijk toegestaan ?
4. Wat gebeurt er met het regeneratiezout ?
5. Is het regeneratiezout schadelijk voor het milieu ?
6. Kan een tekort aan calcium in het water gevolgen hebben voor het organisme ?
7. Is onthard water schadelijk voor het hart ?
8. Kan om het even welk zout gebruikt worden voor de regeneratie van waterontharders ?
9. Kan onthardingshars schadelijk zijn ?
10. Veroorzaakt onthard water corrosie ?
11. Bevordert waterontharding de ontwikkeling van bacteriën ?
12. Wat zijn kalkwerende apparaten ?
13. Is er reden om de efficiëntie van kalkwerende toestellen te betwijfelen ?
14. Is de toevoeging van fosfaten en silicaten schadelijk voor de gezondheid of voor het milieu ?
15. Is het niet overbodig om het drinkwater van de maatschappij extra te behandelen ?
16. Wanneer moet leidingwater gefilterd worden ?
17. Hoe kan men de kwaliteit van water dat door omgekeerde osmose behandeld is, nagaan ?
1. Wanneer doe ik er goed aan het leidingwater te ontharder?
Het ideale water heeft een hardheidsgraad van 0°D en waarborgt de volledige verwijdering van kalkafzetting, een maximum aan besparingen en een stijgend comfort. Dat ideaal zou zo veel mogelijk bereikt moeten worden. Om zich te beschermen tegen de benedenloop corrosie van de waterverzachter, zal men toch in enkele gevallen een minimum aan hardheid moeten behouden in het onthard water. Zie vraag 10.
2. Heeft natrium een nadelige invloed op onze gezondheid?
De nieuwe richtlijn aanschouwt niet meer de natriumparameter als hoogst noodzakelijk voor de gezondheid. De gebruikte grens van 150 mg/l werd afgelast. In twee gevallen moeten we het gebruik van onthard water afraden : voor natriumarme diëten en voor de bereiding van melk voor zuigelingen. In die gevallen doet men er beter aan ofwel bronwater met een laag natriumgehalte te gebruiken, ofwel een beroep te doen op de techniek van omgekeerde osmose
3. Is waterontharding wettelijk toegestaan?
Elke particuliere verbruiker is vrij om een onthardingsinstallatie te plaatsen en de kwaliteit van het water te wijzigen dat hij zelf betaalt.
4. Wat gebeurt er met het regeneratiezout?
Bij regeneratie geeft de zoutoplossing een deel van de aanwezige natriumionen af en vervangt ze door calcium- en magnesiumionen die zich op de harsbolletjes hebben vastgezet. Deze calcium- en magnesiumionen en de overtollige natriumionen worden met de zoutoplossing naar de riool afgevoerd.
5. Is het regeneratiezout schadelijk voor het milieu?
Voor waterontharding wordt inderdaad zout of natriumchloride gebruikt. Door verdunning met de rest van het afvalwater zal het milieuvervuilende effect verwaarloosbaar zijn. Bovendien is - alles in acht genomen - onthard water beter voor het milieu. Waarom?
· omwille van het lagere energieverbruik bij het opwarmen van het water ;
· omwille van de besparing van waspoeder (tot 50 %) ;
· omwille van de besparing van schoonmaakmiddelen.
Tenslotte moeten we ook vermelden dat de moderne Ecosoft en 5000 series water onthardingssystemen zeer efficiënt werken met aanzienlijk kleinere hoeveelheden zout.
6. Kan een tekort aan calcium in het water gevolgen hebben voor het organisme?
De Wereld Gezondheidsorganisatie, noch de Europese Gemeenschap leggen minima of maxima vast in verband met de hardheid van water. Een evenwichtige voeding levert voldoende calcium. Het calcium waarover we het hier hebben komt bovendien voor in minerale vorm. In deze vorm wordt het niet opgenomen door ons lichaam en heeft het bijgevolg geen enkel effect.
7. Is onthard water schadelijk voor het hart?
Het antwoord op deze vraag sluit aan bij dat van de vorige : in geen enkele wetenschappelijke studie werd een correlatie tussen de hardheidsgraad van water en de frequentie van cardiovasculaire ziekten vastgesteld. Prof. Dr. J. Cottet besluit dan ook : "Wij moeten eens en voor goed afrekenen met dat oude fabeltje dat ongetwijfeld in tal van streken de installatie van waterbehandelingsapparaten heeft afgeremd, apparaten waarvan het nut trouwens door talloze technici wordt erkend."
8. Kan om het even welk zout gebruikt worden voor de regeneratie van waterontharders?
Voor de regeneratie van het hars mogen enkel speciale zouten, in tabletvorm, voor ontharders worden gebruikt. Alleen die zouten garanderen een geheel zuivere zoutoplossing, zonder verspilling.
9. Kan onthardingshars schadelijk zijn?
We gebruiken uitsluitend de beste harsen, die beantwoorden aan de opgelegde normen van de verschillende landen van de Europese Gemeenschap. De verbruiker loopt dan ook geen enkel gevaar wanneer hij een beroep doet op onze diensten.
10. Veroorzaakt onthard water corrosie?
Niet meer dan voor het onthard was...Waterontharding verandert immers niets aan de zuurtegraad van water. Hard water bevordert wel de vorming van kalkafzetting. Bij bepaalde materialen en afhankelijk van bepaalde voorwaarden, kan kalkafzetting corrosie voorkomen. Specialisten, zijn de aangewezen personen om de ideale hardheidsgraad van het ontharde water en het nut van eventuele bijkomende behandelingen na te gaan.
11. Bevordert waterontharding de ontwikkeling van bacteriën?
Niet bepaald. Bacteriën ontwikkelen zich nu eenmaal makkelijk in stilstaand water (in een boiler, leidingen,...). In een ontharder wordt dit door regelmatig regenereren en dank zij de bacteriedodende werking van de zoutoplossing onmogelijk gemaakt.
12. Wat zijn kalkwerende apparaten die met magneten of electrisch werken?
Ecosoft waterontharders verwijderen kalk uit het water door middel van ionenwisseling. Polyfosfaatdoseertoestellen neutraliseren het effect van kalkneerslag. De fysische kalkwerende toestellen echter worden verondersteld de kalkneerslag in het water te bevorderen op de zich in het water bevindende kiemen of op de door het toestel zelf gevormde kiemen. Deze toestellen hebben een magnetische of electrische werking om de toevoerleiding.
13. Is er reden om de efficiëntie van deze kalkwerende toestellen die met magneten of electrisch werken, te betwijfelen?
In een recent document van Aqua Europa, de Europese Federatie van Waterbehandelingsbedrijven, lezen we :
"Aqua Europa heeft onlangs een studie laten maken om alle wetenschappelijke en commerciële gegevens over dit soort toestellen te verzamelen. Uit tests van verschillende dergelijke toestellen blijkt dat we kritisch moeten staan tegenover de goede werking ervan. Hoewel ze in laboratoria en in quasi perfecte omstandigheden tot behoorlijke resultaten leiden, moeten we toch vaststellen dat de werking in een huishoudelijke omgeving eerder "onvoorspelbaar en zeer beperkt is". Ze werken slechts bij relatief lage temperaturen en bij een warmteafgifte, die sowieso lager is dan die van een centrale verwarming. Bovendien werken ze slechts bij een zeer beperkt debiet en tenslotte speelt ook de constante kwaliteit van het water een belangrijke rol. De minste wijziging kan de werking van het apparaat danig verstoren. Ons besluit is dan ook dat in dit licht Aqua Europa het gebruik van dergelijke toestellen zeker niet aanraadt."
Ook de consumentenbond heeft deze toestellen in september 2004 onderzocht.
Zij concluderen: van apparaten met magneten (Alpine, Amfa en Gemac) hebben wij géén bewijzen ontvangen van de goede werking in de praktijk. Dit in tegenstelling met apparaten op basis van ionenuitwisseling (zoals de Ecosoft). Deze werken goed, maar zijn erg kostbaar.
14. Is de toevoeging van fosfaten en silicaten schadelijk voor de gezondheid of voor het milieu?
De stoffen die door de onthardingsspecialisten, worden gebruikt zijn zonder de minste twijfel onschadelijk. De nieuwe richtlijn aanschouwt niet de fosfaat- en silicaatparameters als noodzakelijk voor de gezondheid. Ook op het milieu hebben ze bijna geen nadelig effect. Producten die corrosie voorkomen, worden slechts in minimale hoeveelheden (slechts enkele milligram) toegevoegd, in vergelijking met de hoeveelheden zouten aanwezig in het leidingwater.
15. Is het niet overbodig om het drinkwater van de maatschappij extra te behandelen?
Waterbehandeling dient om de toestand van het water te wijzigen om technische redenen. Het veranderen van bepaalde parameters van het leidingwater is echter ook voor drinkwater niet overbodig want als het zich voordoet komen we ook wettelijke bezorgdheden van de verbruiker tegen. Een verschil van enkele milligram opgeloste zouten verandert de smaak van water. Vandaar de verschillende soorten bronwater en de merkentrouw van de consument. De smaak van water is geen fijnproeversprivilege. Maar dat is nog niet alles. Door de concentratie van nitraten in het leidingwater te verminderen, is het water beter geschikt voor zwangere vrouwen en baby's.
16. Wanneer moet leidingwater gefilterd worden?
Leidingwater beantwoordt aan de wettelijke normen inzake drinkwater. Schadelijke stoffen, sedimenten, bacteriën , schimmels e.d. komen wel voor, maar zijn binnen de gestelde drinkwaternorm. Calamiteiten zijn echter ook nooit uit te sluiten, bijvoorbeeld door werken aan de hoofdleiding in de straat of legionella bij langdurig stilstaand water. Het kan gebeuren en dan voor problemen en hoge onkosten zorgen. Daarom raadt Berghof aan om altijd een filter te plaatsen onmiddellijk na de watermeter.
17. Hoe kan men de kwaliteit van water dat door omgekeerde osmose behandeld is, nagaan?
Omgekeerde osmose laat slechts een zeer geringe hoeveelheid, 1 tot 5%, van de oorspronkelijke opgeloste delen, in het behandelde water achter. Die hoeveelheid verschilt hangt ondermeer af van de soort van de opgeloste delen en ze wordt weergegeven in het doorstroompercentage. De kwaliteit van het behandelde water hangt af van het TDS gehalte van het te behandelen water en van de overeenkomstige doorstroompercentages van de verschillende opgeloste delen.
Wetenswaardigheden
Wat is waterontharding ?
Het verwijderen van Calcium (Ca 2+) en Magnesium (Mg 2+) - ionen uit het water, uitgedrukt in Franse (F°) of Duitse (°D) graden, uit het water.
1° D = 1,787 °FR
0 - 3 °D = zeer zacht water, bv. na een waterontharder
4 - 7 °D = zacht water, bv leidingwater op de veluwe
8 -15°D = matig hard water, het meest voorkomende leidingwater
> 16° D = hard tot zeer hard water, veel voorkomend in leidingwater
Waarom water ontharden ?
Calcium en Magnesium vormen kalkaanslag welke zeer hinderlijk kan zijn voor bijv.
Stoomketels (industrie) Industriële processen Grote gebouwen
vaatwassers (horeca) Landbouwprocédé's aanrechtbladen en kranen
sterilisatoren (ziekenhuizen) Car Wash douche en bad
De gevolgen van hard water
Waterkranen, leidingen, spoelsystemen, thermostatische kranen raken verstopt...
Bij hoge temperaturen is er sprake van een hoge afzetting van kalk.
Warmwaterelementen (boiler, vaatwasmachine worden aangetast, waardoor warmteproductie sterk vermindert
Isolerende eigenschappen van kalk :
Dikte kalk (mm.) 0,4 0,8 1,6 3,2 4,8 6,4 12,7
Rendementsverlies 4% 7% 11% 18% 27% 48% 60%
De voordelen van ECOWATER-waterontharding
Ecogizer™ exclusief regeneratiesysteem
• Pekelaanmaak
Een exact volume zacht water wordt in de zoutbak gedoseerd om de pekel aan te maken, nodig ter herstelling van de uitwisselingscapaciteit van het harsbed. Dit gebeurt bij de start van de regeneratiecyclus en de bewegingsdynamiek die ervan uitgaat, maakt het mogelijk snel een 97 percentage oplossing aan te maken. Het droog opslaan van het zout maakt een platform overbodig en verhindert brugvorming.
• Tegenstroom pekeling
In tegenstelling tot de meeste andere apparatuur gebeurt de reiniging van het hars van onder naar boven. Met een pistonbeweging wordt de hardheid naar boven en uit de tank geduwd. Een zoutbesparing tot 33% en een spoelwater besparing van 65% wordt aldus verkregen samen met een betere ontijzering en optimale hardheidslekpreventie.
Laag zout- en waterverbruik
Ten opzichte van de conventionele waterontharders ligt het zoutverbruik bij ECOWATER veel lager :
ZOUTVERBRUIK ; bij een hardheidsmindering van 17°D
gebruikt de EcoSoft : 520 g zout per m³ verbruikt water
en gebruikt een Conventioneel systeem : 980 g zout per m³ verbruikt water
WATERVERBRUIK ; wordt tot de helf gereduceerd bij ECOWATER - Kleppen
ECOWATER : +/- 5 x de harsinhoud
Conventioneel systeem : +/- 10 x de harsinhoud
Electronische besturing (computer)
Er is een uitgebreide controle mogelijk via de uitlezing op het display.
Statistische berekening : van de variabele waterreserve in functie van het verbruik tussen de laatste 10 regeneraties.
Uw voordeel : Altijd zacht water.
Pekelaanmaak in functie van de verbruikte capaciteit van het toestel.
(Vb. Verbruikte capaciteit = 85% > pekelaanmaak = 85% van de normale aanmaak)
Droge zoutbak
ECOWATER - Toestellen zijn uitgerust met een droge zoutbak (De pekelaanmaak, dus toevoegen van water aan het zoutvat, gebeurt juist voor de regeneratie, waardoor het zoutvat droog blijft wanneer het toestel in werking is), wat volgende voordelen heeft :
Geen koek - of papvorming in het zoutvat *
Dubbele beveiliging tegen overlopen
(*) Wij raden de gebruiker aan om tablettenzout met hoge kwaliteit te gebruiken voor een optimaal resultaat. Deze tabletten smelten niet maar lossen stelselmatig op
Extra spoeling
Bij laag verbruik of helemaal geen verbruik, kan de waterontharder (vanaf type VDR25 en groter) ingesteld worden om toch na een ingestelde tijd te spoelen. Dit zorgt dan voor een voldoende desinfectie van het systeem.
Minder onderdelen
De ECOWATER-klep (roterende klep) bevat slechts 1/3 van het aantal onderdelen ten opzichte van de conventionele klep. Dit zal de kosten van gebruik laag houden. De ECOWATER kleppen zijn eveneens uit kunststof wat minder kans op lekkage als voordeel biedt.
Wist u;
Dat wij leverancier zijn Ecowater waterontharders.
Dat Ecowater al bestaat vanaf 1925
Ecowater onderdeel van de Marmon Group is
Daarmee wereldwijd de grootste fabrikant van waterbehandelingsapparatuur is.
Marmon $6,5 biljoen omzet en 40.000 werknemers heeft.
Er jaarlijks meer dan 220.000 huishoudelijke waterontharders door de Marmon Group geproduceerd worden.
Dit dus niet zomaar een assemblagebedrijfje is.
Dat regenwater zuur en agressief wordt door de stoffen in de atmosfeer
Dat dit zure water mineralen en zouten i n de bodem oplost en opneemt; resultaat is hard water.
Dat water met een Ph waarde van 7 neutraal is.
Dat Ph6 10x meer zuur is dan Ph7
Dat Ph5 100x meer zuur is dan Ph7
Dat Ph4 1000x meer zuur is dan Ph7, etc
Dat 90% van de totaal opgeloste stoffen in water (=total dissolved solids, kortweg TDS gehalte) uit Ca, MG, NA, CL, SO4 en CO3 bestaat
Hardheid gemeten wordt in zowel Franse Graden (FR) en in Duitse Graden (D)
Duitse graden in Nederland de norm is, maar in de meeste documentatie de Franse graden vermeld staan.
Dit verwarrend kan zijn.
Daarom >>>> 1FR graden = 10gram kalk/m3 = 0,56 D graden
>>>>>>1D graden = 1,78FR graden
Het gemiddeld verbruik per persoon 150ltr per dag is
Bij 4 personen dit 600ltr ofwel 0,6m3 per dag is
Bij 20D graden dit >>> 20: 0,56 x 10= 357 gram per m3 is
Er dus bij een gemiddelde hardheid van 20D graden er 365 x 0,6m3 x 0,357kg =
78 kg kalk per jaar uit uw waterleiding stroomt
Uw gemiddelde dagelijks verbruik in m3, vermenigvuldigd met de hardheid in FR graden!!! en vermenigvuldigd met 7 (=1x per week regenereren)
het hardheidsgetal per m3 bepaald > zie voor dit getal uw specificatieblad voor de meest geschikte uitvoering